Dirigent

Dirigent Frank Litjens dirigeert en zingt mee als bas. Ook voert hij de voorgesprekken met nabestaanden of betrokkenen.

Frank Litjens: “Wanneer ik binnenkom is er vaak veel onrust; veel bezoek, veel te regelen en …o jee, die meneer van de muziek is er ook nog. Soms is er nog nauwelijks tijd geweest om te voelen wat er nou gebeurd is. Tijdens het gesprek ontstaat vaak rust, overzicht en ook het besef waar het bij een uitvaart echt om draait: “Mijn man, vrouw, ouder, kind is er niet meer!!! En we willen hem/haar met alle liefde die in ons is danken en gedenken en in het licht zetten.”
Mijn rol is die van een rust en structuur brengende gids in het gesprek ter voorbereiding van de uitvaart. Gaandeweg komen nabestaanden vaak meer bij zichzelf en komen de verhalen over de overledene. Die verhalen, soms gecombineerd met een achterliggend religieus kader, vormen de basis voor de muzikale suggesties die ik doe. Voor mij zijn de meest waardevolle momenten die, waarbij ik zie dat een suggestie die ik doe helemaal in de roos is. Meestal is het proces om tot een afgewogen repertoirekeuze te komen een hele mooie gezamenlijke ontdekkingstocht langs passende en minder passende stukken, langs bekende en ook onbekende muziek, waarbij de familie altijd de richting bepaalt en de beslissingen neemt en ik als gids fungeer.”

Frank Litjens heeft de opleidingen schoolmuziek en koordirectie gevolgd aan het conservatorium in Arnhem en heeft zijn studie vervolgd in Tilburg en Zwolle. Hij is een veelzijdig dirigent, werkzaam op het brede gebied van kamerkoor, musical, oratorium en opera. Hij heeft nog 3 koren onder zijn leiding, te weten: Opera Gelderland Oost, het Velper Bach Ensemble en Kamerkoor Kallíope.

Hij heeft in het verleden als coördinator in een hospice gewerkt en heeft ruime ervaring in het begeleiden van mensen rond het thema ‘afscheid en rouw’. Door deze achtergrond krijgen de gesprekken die hij met nabestaanden heeft over de invulling van de uitvaart vaak een bijzondere toegevoegde waarde. Ervaringen in zijn eigen leven met verlies vormen belangrijke drijfveren in zijn werk rond leven en dood.